15 Mart 2012 Perşembe

Yurt Gazetesi'nde Haber: Tekin Sonmez, Şafağın Demircisi Bursa'da, Tüyap Kitap Fuarı'nda...

Bir dönem 'Şafağın Demircisi' diye anılan bugünün aykırı roman yazarı Tekin Sönmez, edebiyat etkinlikleri dolu sepetiyle Bursa Kitap Fuarı’nda.

Kırk yıl önce yüzlerce şiir arasından sıyrılıp çıkarak "TRT Tek Şiir Başarı Ödülü" alan (1970) 'Şafağın Demircisi' ile adını duyurdu Sönmez.

Yansıma Dergisi’ni (1972 – 75) yayımladı.

'Morgun önünde üç kadın' adlı yazısı ile Çağdaş Gazeteciler makele fıkra (1980) dalı birincilik ödülünü aldı.

Aziz Nesin, Demirtaş Ceyhun, Emil Galip Sandalcı, Asım Bezirci, Vedat Türkali, Aziz Çalışlar döneminde seçilmiş TYS yönetim kurulu üyeliği yaptı.


1983’de yurt dışına çıktı. Edebiyat, yazınsal metinler sepetini çiçeklerle doldurdu. Bu sepette olanlardan birkaçına bakalım neler var…

Romanlar, denemeler... belgeseller... Marissa Epos adlı romanı 25 yaşında. Berlin Kültür Senatosu konuğu olduğu yıl ‘Söylence Berlin’ adı (1992) ile yazılan ve yayımlanan romanı 20 yaşında.

İki yıl Hindistan, Nepal ve iki yıl Güney Amerika gezginliği, sayısız fotoğraflar ve kültür yazıları ile yeni çiçekler derledi. Edebiyat sepetini çiçeklerle renklendirdi ve Türkiye’ye döndü.

Bu sepette yazıya ve görselliğe dönüşenlere bakalım. Yüzlerce siyah beyaz ve renkli fotoğrafı Cumhuriyet, Hürriyet, Radikal, Aydınlık gibi gazetelerde seri kültür yazılarıyla birlikte yayımlandılar.

Tekin Sönmez bunlarla da yetinmedi ve savaş muhabiri olarak Afganistan’a (Ocak 2002) gitti. Sekiz gazetecinin kurşuna dizildiği yerden, onlardan bir gün sonra o yoldan, kurşuna dizilmeye bir an yaklaşmışken o ölüm köprüsünden geçti.

İlettiği yazılar Türkiye’de birinci kaynaktan ilk seri döküman olarak Cumhuriyet Gazetesi’nde ilk sayfa, birinci haber ve altı sütun üzerinden fotoğraflarla yayına girdi ve seri yazılar olarak sekiz gün sürdü.

Gazetecilik belgeseli olarak doruk yaptı bu yazılar ve fotoğraflar ve daha sonra “Reporting Afghanistan” adıyla kitaplaştı.

‘BenAras’ adlı bilgelik gizemi Hindistan romanı yayımlandı.

‘Pera da İstanbul’ denemeler kitabı ve “Aşk’ı kitap, kitab’ı aşk” adlı deneme, günce kapsamlı kitabı (2011) edebiyat sepetini şenlendirdi. Kağıt gazeteciliğini yaşlı ve güne gecikerek başlayan kuşağa bıraktı.

Üç site ve yirmi blog’u dünyanın her yerinden canlı kültür haberleriyle yönetiyor, sürdürüyor.

Tekin Sönmez şimdi Bursa’da. Çok özel okurları olduğunu biliyor.

Onları kitap fuarında bekliyor. İsteyenlere 2. Salon, 409 B nolu stantta her gün kitaplarını imzalıyor.

Buna bağlı olarak 16 Mart Cuma günü (saat 15:45 – 16:45) romanlarından yola çıkarak, o
romanlarının kişilerini konuşturacak.

Tekin Sönmez, Tekin SonMez’i anlatacak.

Nasıl oldu da Sönmez, SonMez oldu, bu da var söyleşide.

Bursa Edebiyat sepetinde bir performans daha var. 18 Mart Pazar günü (saat 14:30 – 15: 45) Yansıma Dergisi’nde (1972 – 75) ilk ürünlerini yayımladığı dört kişiyi konuşturacak.

Daha 18 yaşındayken ilk yazısını yayımladığı Prof. Dr. Veysel Batmaz, ilk öyküleriyle Mehmet Güler, Necati Mert ve ozan Ahmet Özer.

Yansıma Dergisi’nin genç yazarlarını, bugünün olgun yazarları olarak, çocukluk anılarıyla sunacak.

"Kitap ve edebiyat tutkusu nasıl başladı"söyleşinin ana konusu olacak.

Sevgi, içtenlik...

Tekin SonMez, 15 Mart 2012, Bursa, Türkiye

1 yorum:

  1. Uzun süredir aradığım paylaşım sitesini buldum sonunda gerçekten mükemmel makale ve paylaşımlarınız var. Teşşekkür ederim.Özel güvenlik uniformaları olarak kaliteli hizmet sunmaktayız.

    YanıtlaSil